Tuesday, August 24, 2010

Indonesia o Indonesia...

1.     Tidak tahu apa virus dan bakteria atau mungkin sahaja racun yang telah disebarkan pihak-pihak berkepentingan ini sehingga kita, wahai Indonesia, menjadi kacau sebegini. 

2.     Tentunya ada seseorang atau sekelompok manusia yang berasa hasad terhadap harmonis yang terjalin antara dua negara sebangsa seagama ini sehingga sanggup menciptakan segala permasalahan yang wujud kini antara dua negara ini. 

3.     Kejadian demi kejadian bersangkut sangkut terbawa-bawa sehingga yang terbaru ada yang sanggup melempar najis ke arah kedutaan jiran. Pastinya pihak tertentu itu bergembira dengan perkara ini yang bakal menyemarakkan api antara dua negara serumpun ini. 

4.     Bagi rakyat Malaysia yang menggunakan emosi tentu kejadian melempar najis ini sesuatu yang tidak dapat diterima akal. Ini boleh menciptakan amarah yang tidak sedikit lalu berlaku sengketa sehingga bakalan berdendam dendam antara dua negara. Namun tentunya kita tidak mahu perkara perkara yang sebegitu berlaku. Ini tentu merugikan. Kita bermusuh kerana sesuatu yang tidak jelas duduknya, sesuatu yang sekadar disensasikan pihak media yang mencuba mengada ngadakan berita berita yang panas sehingga pembaca tertarik untuk membeli ataupun menonton saluran mereka. Semua ini dilakukan demi keuntungan yang sedikit untuk poket sendiri tapi bakal memusnahkan ikatan adik abang dua buah negara.


5.     Perkara ini bertambah serius apabila ada pula yang ingin mengambil tindakan sendiri dengan mengharamkan rakyat Malaysia untuk ke Indonesia bahkan sesiapa rakyat Malaysia yang dijumpai di sekitar Indonesia akan diusir dengan terhinanya. Sesuatu yang perlu diambil tindakan segera oleh kedua dua pemerintah negara. 

6.     Sebagai seorang pembaca, banyak antara koleksi buku saya berasal dari Indonesia. Dan tidak hanya saya, namun ramai lagi pembaca Malaysia di luar sana yang meminati tulisan tulisan dari penulis negara jiran, Indonesia ini. Antara nama penulis dan novelis Indonesia yang saya punya adalah seperti Buya Hamka, Putu Wijaya, Andrea Hirata, Pramoedya Ananta, Habiburrahman, Taufiqurrahman, Vanny Chrisma, dan bahkan penulis Abdoel Moeis juga terdapat bukunya di dalam koleksi saya. 

7.     Beliau yang merupakan seorang sasterawan juga wartawan Indonesia yang disegani, sehingga nama beliau telah diabadikan pada hampir setiap jalan di kota Indonesia. Jalan Abdul Muis. Beliau merupakan seorang penulis yang telah lama saya mencari tulisannya sehinggalah terjumpa dengan novelnya yang pertama, Salah Asuhan, 1928 yang mana novel ini telah difilemkan dengan judul, Asrul Sani, 1972. 

8.     Secara peribadi saya amat meminati tulisan tulisan dari penulis Indonesia ini tanpa mengurangi kekaguman saya pada penulis-penulis  Malaysia juga. Adalah sesuatu yang malang serta rugi bahkan jijik untuk difikirkan jika suatu masa nanti kami, pembaca dari Malaysia tidak dibenarkan membaca buku buku dari Indonesia lantaran salah faham yang terjadi kini. Begitu juga sebaliknya jika pembaca-pembaca Indonesia tidak dibolehkan membaca tulisan-tulisan kami kerana angkara yang dicipta-ciptakan ini.

9.     Berdoa sempena bulan Ramadhan yang berkah ini, kita, rakyat Malaysia dan Indonesia, kembali berbaik dan saling mengamankan. Amin.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...