Friday, September 3, 2010

Di Hadapan Pulau - SN A Samad SaidBuku yang berada di tangan saya ini adalah cetakan ketiga tahun 1995 oleh Dewan Bahasa Dan Pustaka Kuala Lumpur.

Novel ini mengisahkan sebuah masyarakat kampung yang hidup pada suatu masa dahulu pada tahun-tahun 1940-an. Dengan latar kampungan itu, SN A. Samad Said, membina satu watak demi satu watak untuk menghidupkan mini novel Di Hadapan Pulau ini.

Perang. Kesan peperangan kepada manusia, zahir dan batinnya, kanak-kanak dan warga dewasanya, membawa penulis (A. Samad Said) tergerak untuk melukiskan segala bentuk tekanan dan gangguan emosi yang dilalui oleh mereka akibat perang tersebut di dalam novel ini.

Novel ini mengambil suatu tempoh masa di Tanah Melayu ketika itu yang diserang tentera Jepun. Kekacauan hidup terus sahaja melanda penduduk kampung di situ akibat dari berita bakal tercetusnya peperangan. Semua dari mereka berasa gusar dan ketakutan dalam waktu khabar-khabar angin mengatakan perang akan terjadi.

Kesusahan dan kepayahan mereka, Pak Samad rakamkan buat kita rasai. Bagaimana kesan perang tersebut tidak hanya dialami manusia namun juga turut dirasai tempiasnya oleh haiwan seperti yang dinyatakan pada muka surat 83,

"Mokmeng (seekor monyet) sendiri pun nampaknya mula merasakan perit perang itu; tidak lagi orang menghulurkannya kacang atau pisang seperti selalu, ..." (Di Hadapan Pulau : 83)

 Sehinggakan kesan desakan hidup akibat peperangan itu, manusia bahkan sanggup membunuh Mokmeng (watak seekor monyet di dalam novel ini) untuk dimakan kerana terlalu sukarnya untuk mendapatkan walau sebutir beras pun ketika itu.

"... dan alangkah terperanjatnya dia melihat di hadapannya tersungkur mati seekor monyet, hilang sebelah tangan dan sebelah kakinya."

"... dan serta merta itu juga dia terbayang bagaimana Kapten Hebat memakan tangan dan kaki Mokmeng." (Di Hadapan Pulau : 131) 

Begitulah perang mengesankan mental manusia sehingga hilang kewarasannya.

Iklan. Dan terbaru didengari bahawa ada yang menaja para demontrasi yang membakar bendera Malaysia itu. Melihatkan situasi yang semakin tidak terkawal ini, kerajaan Indonesia harus bersikap lebih tegas terhadap rakyatnya yang sewenang-wenangnya membakar bendera negara Malaysia dengan tanpa adabnya untuk menghormati kemerdekaan negara Malaysia yang ke-53 pada 31 Ogos yang lalu. Juga dengan tanpa segan mencemari bulan Ramadhan yang sedang dirai oleh umat Islam DAN yang ironiknya kedua-dua negara 'dimajoritikan' oleh umat Islam di dalamnya! Lihat bagaimana berkuasanya perang sehingga manusia tak mampu lagi berfikir menggunakan akal sehingga bertindak mencela, mencaci sesama Muslim. SESAMA MUSLIM! Sesama Muslim di bulan Ramadhan. BULAN RAMADHAN! Semoga Tuhan Rabbulizati memakbulkan doa-doa kami yang cintakan keamanan.Iklan.

Dahsyatnya sebuah peperangan itu. Juga pada novel ini penulis (A. Samad Said) menuliskan bahawa sesungguhnya bukan sahaja manusia itu kehilangan akalnya kerana peperangan, namun juga manusia itu sanggup untuk kehilangan maruahnya!

Watak Rosiah di dalam novel ini diceritakan sebagai seorang wanita Melayu yang begitu menjaga kemuliaan seorang wanita pada masa sebelum perang itu. Seorang yang sopan santun dan berakhlak pula. Namun ketika perang meletus, manusia seperti Rosiah ini bahkan rela untuk kehilangan harga dirinya, yang disanjung sebelum ini, demi untuk kelangsungan hidup di kala perang ketika itu. Yang mana seperti yang diperikan, ketika perang itu sumber makanan memang sangat sukar untuk didapati. Ini membuatkan penduduk kampung melakukan apa sahaja demi sesuap nasi. Ini jugalah yang membuatkan Rosiah mengambil keputusan untuk menyerahkan diri dan maruahnya kepada seseorang yang daripadanya mampu untuk dia (Rosiah) dapatkan sesudu nasi.

"... Walaupun lelaki tersebut berpakaian sojar, tapi Aziz tahu lelaki tersebut bukannya seorang sojar Jepun. Dan wanita yang terperanjat di hadapannya itu segera dikenalinya - Rosiah, sesuatu yang tidak diduganya sama sekali." (Di Hadapan Pulau : 121)

Novel Di Hadapan Pulau ini sebuah novel lama namun kesan perang seperti yang dinyatakan di dalamnya tetap terasa benar sehingga ke hari ini. Betapa sebuah peperangan itu menyeksakan, menyakitkan, dan mengubah manusia secara totalnya.

Novel ini boleh didapati di mana-mana toko buku berhampiran. Namun mungkin agak sukar untuk ditemui. Untuk memudahkan urusan boleh dibeli sahaja melalui laman sesawang Dawama. Semoga bermanfaat.


   

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...