Wednesday, September 22, 2010

Bumi Cinta - Habiburrahman El Shirazy


Novel ini merupakan buah tangan terbaru dari novelis Indonesia yang cukup terkenal, Habiburrahman El Shirazy.

Kelahiran novel ini pasti dinanti-nantikan oleh para peminat Kang Abik. Setelah mencetuskan fenomenal yang maha dahsyat melalui novel Ayat-Ayat Cintanya, karya-karya Kang Abik terus menjadi buruan ramai.

Dan begitu juga dengan novel beliau Ketika Cinta Bertasbih 1 & 2, Dalam Mihrab Cinta, semuanya menghasilkan gelombang tsunami dunia penulisan Indonesia. Orang mula minat membaca novel terutama novel-novel yang berciri Islami. Kang Abik telah meletakkan batu asasnya kepada penulis-penulis lain sehingga selepas dari itu toko-toko buku dibanjiri dengan novel-novel Islami.

Dan tidak sedikit novel-novel tersebut memecahkan rekod jualan terlaris!

Kini Kang Abik menyajikan pula sebuah novel baru yang bakal membuakkan ombak besar juga.

Bumi Cinta mengisahkan perjalanan hidup Ayyas, seorang mahasiswa yang sedang menyelesaikan studinya di Rusia. Mengapa Kang Abik memilih negara Rusia untuk setting kali ini?

Kerana rasa bimbang sekaligus rasa tanggungjawab beliau terhadap kesucian Islamlah maka beliau telah memilih Rusia sebagai lokasi dakwahnya kali ini.

Di tengah-tengah kemajuan dan kemodenan teknologi kini hampir segalanya dapat dicapai. Dunia perubatan semakin menemukan ramuan-ramuan untuk kekal sihat, ilmu-ilmu pengetahuan semakin luas dapat diterokai manusia, segalanya terasa hampir dan begitu dekat untuk dimiliki tanpa membutuh bantuan dari siapapun, sehingga lama kelamaan generasi yang lahir di tengah-tengah dunia baru ini punya satu keyakinan yang ditanam bahawa apa guna Tuhan lagi jika kita sudah mampu adakan semuanya dengan sendiri?

Ateisme. Para ateis ini semakin membanyak dan membesar pula keluarga mereka sehingga bahkan di negera Islam sendiri fahaman tidak mempercayai Tuhan ini tidak sedikit hitungan pengikutnya!

Begitu mereka merasa sudah mampu punya segala, begitu rasa tidak percaya Tuhan menebal di dada. Tuhan telah mati.

Atas kerana itu lahirlah sebuah Bumi Cinta. 

Kang Abik pada karya-karya terdahulu sering menjadikannya sebagai medan beliau untuk berdakwah. Tempat untuk mengajak manusia melakukan kebaikan dan mencegah kemungkaran. Begitu juga dengan nukilan beliau kali ini.

Untuk para Ateis, manusia yang kamu kagumi seperti Karl Vogt, Sigmund Freud, bahkan Karl Marx dan juga Nietzsche, habis dicencang-cencang, dilumat-lumat, dan dilenyek-lenyek oleh watak Ayyas di dalam Bumi Cinta ini. 

Novel ini membicarakan tentang fahaman para Ateisme dengan mudah disertakan dakwaan-dakwaan mereka  terhadap agama. Lalu disuguhkan pula hujah-hujah yang membuktikan kewujudan Tuhan sehingga melemahkan terus sendi-sendi Ateis ini untuk bangkit melawan.


Iklan. Fahaman Ateis ini bukan sesuatu yang baru. Ia telah lama wujud atas desakan kehidupan yang pelbagai. Seniman Indonesia, Achdiat K. Mihardja (meninggal 8 Julai 2010) telah menuliskan sebuah novel tentang Ateis ini berjudul 'Atheis'. Buku ini diterbitkan kali pertama pada tahun 1949, sehingga kini ia telah diulang cetak sebanyak 33 kali! Dan baru-baru ini saya berkesempatan mengunjungi sebuah toko buku di Kuala Lumpur yang menjual khas buku-buku dari Indonesia. Saya memang telah lama mencari buku ini dan kebetulan berjumpa ketika itu. Novel Atheis ini juga pernah difilemkan dengan tajuk yang sama pada tahun 1974. Nantikan ulasan Atheis. Iklan.

Selain itu, novel Bumi Cinta ini juga membawa kita untuk menilai tahap keislaman kita sendiri melalui watak utamanya, Ayyas. Beliau selama keberadaannya di Rusia diuji dengan ujian yang hebat.


Terpaksa duduk bersama dengan dua orang wanita bukan muhrim di dalam satu apartmen di negara Rusia adalah satu musibah yang besar bagi Ayyas. Di negara yang seks bebas telah menjadi rutin harian ditambah dengan kejelitaan para wanita Rusia itu sendiri membuatkan sesiapa sahaja bergetar hatinya jika berada di kedudukan Ayyas seperti dalam novel ini. Satu rumah dengan dua wanita cantik Rusia yang salah seorang darinya bahkan seorang pelacur kelas atasan!

Untuk mengetahui kisah Ayyas selanjutnya sila dapatkan Bumi Cinta.

Dari komentar-komentar yang saya perolehi, rata-rata menyatakan bagus untuk novel ini. Sebuah lagi karya agung dari sasterawan Indonesia.

Buku ini harus dibaca. Ia menyegarkan!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...