Wednesday, December 8, 2010

Melihat Buku Pilihan Sepanjang Tahun 2010

Memasuki bulan terakhir dalam kiraan kalendar masihi, membuatkan saya melihat-lihat semula sejumlah buku yang telah dibaca sepanjang tahun ini untuk dinamakan buku pilihan sepanjang 2010. 
     Dalam senarai saya untuk tahun ini, terdapat banyak sekali buku-buku, atau sebetulnya novel-novel, buat dipilih menjadi buku pilihan. Sememangnya tahun ini tahun yang paling banyak buku-buku baru memasuki rak saya. 
     Jikalau untuk tahun lepas saya telah memilih novel Srengenge-Shahnon Ahmad sebagai novel pilihan 2009, (klik) bagi tahun ini pula saya telah menyenaraikan beberapa buah novel yang telah dibaca pada 2010 ini untuk diangkat menjadi novel pilihan sepanjang tahun, antaranya adalah :


1) Tetralogi Laskar Pelangi - Andrea Hirata
     - Laskar Pelangi
     - Sang Pemimpi
     - Edensor
     - Maryamah Karpov


2) Dwilogi Padang Bulan - Andrea Hirata
     - Padang Bulan
     - Cinta Di Dalam Gelas


3) Ruang Perjalanan - SN S. Othman Kelantan


4) Tetralogi Dangdut - Putu Wijaya
     - Nora
     - Mala


5) Atheis - Achdiat K. Mihardja


     Itu antara novel yang telah saya senarai pendekkan untuk pilihan tahun ini. Semuanya merupakan novel-novel hebat yang berpeluang saya baca kandungannya. Rasanya tahun ini, tahun yang sukar sekali untuk saya menentukan novel yang mana menjadi pilihan. Namun apa yang pasti akan ada sebuah yang bakal saya pilih sebagai novel pilihan sepanjang tahun 2010.
     Tunggu.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...